The Netherlands

Droomt u ook van een tweede huis of een vakantiehuis, maar bent u nog aan het twijfelen of u een huis in Nederland wilt of een huis in het buitenland? Bent u misschien aan het overwegen om te investeren of beleggen in vastgoed en bent u benieuwd wat dit voor u financieel kan betekenen? Het is belangrijk dat u een weloverwogen beslissing maakt, en wij begrijpen dan ook dat u veel vragen heeft of fiscaliteit en financiële voorwaarden. 

Op deze pagina geven we u alle informatie die u nodig heeft over de Nederlandse wet- en regelgeving voor het kopen van een tweede huis in Nederland of in het buitenland en dan specifiek Spanje. Wij vinden het belangrijk dat u goed voorbereid bent en weet wat u kunt verwachten. 

Wel willen wij benadrukken dat alle informatie op deze pagina gebaseerd is op de meest recente cijfers maar wij verzoeken u voor informatie specifiek afgestemd op uw huidige situatie contact op te nemen met onze klantenservice.

Nederlandse fiscale wet- en regelgeving

Allereerst is het goed om uit te leggen wat een tweede huis volgens de Nederlandse wet betekent. Een tweede huis is een huis in Nederland of in het buitenland die u bezit, maar waar u niet woont. Voor de belastingaangifte is het belangrijk om te weten welke 'boxen' worden onderscheiden, zodat u precies weet in welke 'box' een tweede huis valt.

  • Box 1 (werk en woning): dit is de belasting die u betaalt over het belastbaar inkomen uit werk en woning, betreft uw eerste en primaire huis.
  • Box 2 (aanmerkelijk belang): dit is de belasting die u betaalt over inkomsten uit een aanmerkelijk belang zoals aandelen, opties of winstdeling.
  • Box 3 (sparen en beleggen): dit is de belasting die u betaalt over inkomen uit vermogen zoals sparen, aandelen en een tweede huis

Een tweede huis valt dus in box 3 van de belastingaangifte. Dit geldt echter niet voor de volgende huizen:cond home therefore falls in box 3 of the tax return. However, this does not apply to the following properties:

  • Een eigen huis die wordt aangemerkt als hoofdverblijf in het jaar van de belastingaangifte. Dit verblijf valt onder 'eigen woning' in box 1.
  • Een huis dat u te koop hebt staan en dat u in de tussentijd heeft verhuurd, dit valt onder 'overige onroerende zaken' in box 3 van de belastingaangifte.
  • Landgoed, vruchtbare grond, bos, natuurgebied of opslag dat volledig in uw bezit is. Dit valt ook onder 'overige roerende zaken' in box 3.

Belastingregels voor tweede huis in Nederland

Als u ervoor kiest om in Nederland een tweede huis te kopen dan valt deze, zoals hierboven uitgelegd, in de box 3 belasting. In Nederland wordt het rendement op een tweede huis standaard berekend op 6,17% van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van het huis. Het is dus belangrijk om te weten dat er in Nederland niet wordt gekeken naar het werkelijke rendement, maar dat er een fictief rendement wordt genomen op basis van de WOZ-waarde van de woning. Over dit percentage van de WOZ-waarde moet u, volgens de belastingregels uit 2023, dan 32% belasting betalen. In 2024 is de verwachting dat dit percentage zelfs stijgt naar 33% en in 2025 zelfs naar 34%. In Nederland betaalt u geen belasting over de inkomsten die u ontvangt uit de verhuur van de vakantiewoning.

Is het investeren in vastgoed in Spanje een goed idee?

Tegenwoordig is er een lage rente op spaarrekeningen in Nederland en wordt, zoals hierboven beschreven, de belasting gebaseerd op een fictief rendement van 6,17%. Hierdoor zijn Nederlanders steeds vaker op zoek naar een alternatieve manier om rendement te halen uit hun spaargeld. 

Investeren in een huis in het buitenland, zoals in Spanje, is hiervoor een geschikt alternatief en biedt meer financiële voordelen. Hieronder vindt u belangrijke informatie over wat een tweede huis in Spanje voor u betekent en wat de verschillen zijn met een tweede huis in Nederland. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

De 'aftrek elders belast'-regel

Als u een huis in Spanje heeft kunt u in Nederland gebruikmaken van de 'aftrek elders belast'-regel. Het voordeel hierbij is dat Nederland een belastingverdrag heeft met Spanje om een dubbele belastingheffing te voorkomen. Hierdoor kunt u vrijstelling krijgen van de vermogensrendementsheffing in Nederland wanneer u een huis in Spanje in bezit heeft. Is uw hoofdverblijf nog steeds in Nederland? Dan is het belangrijk om te weten dat u in Nederland geen belasting hoeft te betalen over het inkomen en vermogen uit het buitenland. Deze belasting betaalt u namelijk al in Spanje.

Belastingregels tweede huis in Spanje

Bij het kopen van een huis in Spanje zijn er een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. Bij de aankoop van uw huis moet u er bijvoorbeeld rekening mee houden dat er 10% BTW (in het Spaans IVA) in rekening wordt gebracht als het gaat om een nieuwbouw woning. Daarbovenop komt ook een stempel belasting die varieert tussen 0,5% - 1,5%. In totaliteit betaalt u op een nieuwbouwwoning dus ongeveer 11,5% BTW. Bij het kopen van een bestaande woning is dit BTW bedrag 10% van de aankoopsom.

Naast de BTW op het aankoopbedrag komen er nog andere kosten kijken bij de aankoop van een huis in Spanje, denk hierbij aan notariskosten voor alle documentatie, water en elektriciteit aanlegging, financieel advieskosten enzovoorts. Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van de services die u nodig heeft.

Als u besluit om uw huis te verhuren, is het belangrijk om te weten wat dit u oplevert als uw tweede huis in Nederland of in Spanje staat. In Nederland betaalt u, zoals al gezegd, geen belasting over de huur die u ontvangt, maar de belasting over uw vermogen als tweede woning is hoger door de regelgeving van het 6,17% fictief rendement. Jaarlijkse kosten van uw woning worden in Spanje belast op het daadwerkelijke rendement van de woning. Daarbij wordt ook rekening gehouden met eventuele verhuurperiodes. Dit betekent dat u als EU inwoner 19% belasting betaalt over de inkomsten uit de verhuur, maar enkel en alleen over de maanden dat u daadwerkelijk verhuurt. Over de maanden waarin u het huis niet verhuurt betaalt u slechts 1,1% - 2,0% belasting over de WOZ-waarde van het huis.

We begrijpen dat deze informatie ingewikkeld kan zijn. Wij staan voor u klaar om u te helpen met uw persoonlijke berekeningen en het financieel voordeel dat voor u kan gelden. Samen met onze partner, het lokale advocatenkantoor in Alicante (Pellicer & Heredia), kijken we met u mee naar uw rendement, voordelen en overwegingen op juridisch en financieel vlak. Als Nederlandse makelaar met een juridisch en financieel adviseur in Alicante kunnen wij uw persoonlijke belastingadviseur worden voor al uw vastgoed zaken. Contacteer ons en vraag hieronder een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek aan.


Huis kopen in Spanje, wat moet je weten? 

De eerste beslissing is natuurlijk de keuze van een woning, een woning die het beste past bij je behoeften en budget. Daarom is het een beslissing die worden genomen met een gerust hart en een evaluatie van de meerdere aspecten moet evalueren. Onze aanbeveling is om altijd een betrouwbaar makelaarskantoor te kiezen voor de aankoop van een woning. Wij als VicoVida kunnen u hierbij helpen zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Zodra u de woning hebt gekozen, kan het aankoopproces beginnen.

1. De reserveringsovereenkomst

De eerste stap is het ondertekenen van een document genaamd de reserveringsovereenkomst. Het reserveringscontract wordt veel gebruikt door veel makelaars om tot een overeenkomst te komen zonder dat de partijen aanwezig zijn. De reservering is een bedrag dat als aanbetaling wordt betaald aan de makelaar om het recht te reserveren om de gekozen woning te kopen. De reservering gaat vervolgens over naar de definitieve prijs, en in het geval dat de toekomstige koper zich terugtrekt, verliest deze het betaalde bedrag - tenzij anders overeengekomen - als schadevergoeding. 

Het voorbehoud kan ook worden gemaakt met een prijs aanbod of voorwaarden. In dat geval onderhandelt de makelaar tijdens de overeengekomen periode op zo'n manier dat als er een overeenkomst wordt bereikt, de reservering definitief wordt. Dit is gunstig voor alle partijen, omdat de koper de exclusieve reservering van het gekozen vastgoed tot het einde van de onderhandelingen garandeert.

2. Koopovereenkomst

Voordat de verkoop bij de notaris wordt geformaliseerd door middel van een openbare akte, is het normaal om een koopovereenkomst te sluiten tussen de partijen. Dit document verplicht de contracterende partijen om hun verplichtingen na te komen. Het is belangrijk om het concept contract waarin de verplichtingen zijn vastgelegd, goed te beoordelen, evenals de clausules gevraagd door een van de partijen zijn opgenomen.

3. De aanbetaling

Een aanbetaling is een som geld die de koper aan de verkoper betaalt om de woning vast te houden. De meest voorkomende is de "aanbetaling". Dit is geld dat wordt betaald bij het ondertekenen van de particuliere koopovereenkomst en dat deel uitmaakt van de volledige prijs. De aanbetaling onder voorbehoud is ook heel gebruikelijk, dit betekent dat

  • als de overeenkomst wordt verbroken door de koper, hij het geld verliest dat geleverd is voor de prijs (aanbetaling) en;
  • als de overeenkomst wordt verbroken door de verkoper, de verkoper het dubbele van het overeengekomen bedrag moet teruggeven.

4. Openbare akte

De openbare akte biedt rechtszekerheid bij de aankoop van een woning, naast het getuigen van alle overeengekomen voorwaarden, het controleren van de aspecten opgenomen in de koopovereenkomst.

5. Zelf financieren of hypotheek? 

Als u voldoende eigen vermogen hebt, kunt u uw huis natuurlijk volledig zelf financieren. Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten in Spanje. Bij het afsluiten van een lening is het belangrijk dat u met een betrouwbare lokale partij praat. In juni 2019 is de nieuwe hypotheekwet van kracht geworden in Spanje. Hier zijn de nodige veranderingen doorgevoerd, zoals de voorwaarden, kosten en processen. Een tip is daarom om de hypotheek ook via een Spaanse bank te laten lopen. Onze lokale partner Pellicer & Heredia Advocaten in Alicante kan u daarbij helpen. Zij zijn gespecialiseerd in internationaal recht en adviseren buitenlanders in Spanje op het gebied van: belastingen, investeringen in onroerend goed, immigratiezaken en internationale civiele zaken.

Let us explain!